Прави това, което ти харесва

Share Button

След като през 2017 г. станаха първата българска  компания, която получи наградата технологичен „Оскар“, тази година Chaos Group организираха в София първото издание на международната конференция Total Chaos 2018. Световни имена от сферата на 3D технологиите участваха в различни активности, посветени на архитектурната визуализация, автомобилния дизайн, компютърните игри и визуалните ефекти в киното.  Една от ключовите думи в презентациите на домакините и гост лекторите от Google, IKEA, NVIDIA, беше думата  “cloud”… В кратък разговор с основателя на Chaos Group – Петър Митев, веднага решихме да попитаме…

35mm.bg: А cлед V-Ray Cloud какво следва?

П.М.: Все по-хубави неща следват… За разлика от други компании ние инвестираме в R&D (Research & Development), защото, когато правим разработки и много експериментираме, винаги излиза нещо ново, интересно, което може да се представи на аудиторията по определен начин, чрез  фичър, възможност на софтуера да реши проблем…

Разбира се, невинаги знаем предварително от 10-15-20 проекта, които успоредно движим, кои от тях ще доведат до добър резултат и кои ще отпаднат; всичко научаваме в движение… тоест, ако ме питате какво ще има след 2 години – знам за какво ще работим, но не мога да ви кажа какво ще има – и ние не го знаем.

35mm.bg: Получаването на технологична награда „Оскар“ създаде ли за Chaos Group нови бизнес възможности?

П.М.: Не. Нашето решение (V-Ray) е изключително сложно и е част от много други решения. В индустрията говорим за т.нар. pipeline – поредица от технологични/софтуерни решения и логическата им свързаност. V-Ray е част от подобен пайплайн.

Сложният пайплайн има нужда от много експериментиране, тестване и човек  да вярва в решенията, които е заложил, че те вършат работа. Колкото е по-сложен проектът, толкова повече са тестовете. При големите студиа тестовете продължават години. Една година може да продължи само експерименталната фаза, като тя започва с елементарни тестове, изпробва се софтуерът дали ще се справи, проверяват се ограниченията му, задават се въпроси към нас, ние отговаряме… и това е дълъг, интерактивен процес и човек, който седи и си „цъка“ къщички – на него му трябва само съвет от приятел… Когато обаче артистът навлезе във визуалните ефекти – процесите са колосално по-сложни като технологии и за огромното количество тестове винаги минават седмици, месеци и човек вече стига до момента, в който вярва на едно парче софтуер, независимо дали то е получило „Оскар“ или не – тоест рядко, когато някой работи по много сложни проекти, за него има значение кой  е бил награден…

Нашите технологии се и променят – това, че ние сме били наградени миналата година, не означава, че след година на същия артист нашият софтуер ще му свърши работа. Конкуренцията е сериозна и артистът  преценява кой от софтуерите изпълнява по-ефективно работата, цената започва да е от значение, в коя часова зона сме, за колко време отговаряме на въпросите… тези фактори стават водещи,  а не дали някой преди 2 години е получил статуетка.

35mm.bg: В личен план?

П.М.: Изведнъж целият свят реши да се свързва с мен във фейсбук…ставаш по-разпознаваем може би…

35mm.bg: Какво бихте посъветсвали един начинаещ 3D артсит?

П.М.: 3D материята е много сложна и затова  човек трябва усилено да работи сам… учиш, експериментираш, гледаш тюториъли, експериментираш, правиш една къща, интериор, слон, динозавър… анализираш защо не става, подобряваш… тогава вече си готов да зададеш първите си въпроси към хора, които да те гайдват.

Трябва да имаш базисно ниво, а то се постига трудно. Ако някой наистина иска да навлезе в 3D технологиите, минават години… Не може за 2 месеца да станеш 3D артист.

35mm.bg: Спортувате ли?

П.М.: Тенис. Аз съм тенис фанатик, но късно започнах, общо съм играл 4 години, което за тенис е много малко.

35mm.bg: Девиз на компанията?

П.М.: Хората трбява да правят това, което им харесва – ако искаш да създадеш нещо, което е значимо за света, работи това, което обичаш да работиш, променяй света.

Фотокредит: 35mm.bg