Пиксел: работи!

Share Button

Христо Велев е артист – компютърна анимация, създател на визуални  ефекти (разрушения и стихии), работил за компаниите Pixomondo Берлин,  Screen Scene, Дъблин,  Scanline,  Ванкувър, и филмови проекти като „300: Възходът на империята”, „2012”, ‘Sucker Punch’, ‘Iron Man 3’.  През 2014 г. заедно с Мартин Найденски основават компанията Bottleship VFX, със седалище в София, бул. „Витоша” 24.

35mm: Защо решихте да основете/локализирате компания в България? Пазарът тук е малък и непостоянен.

Домашният пазар за една българска компания не е от София до Бургас, а от Лондон до Атина. Не е никак малко! А в нашия бизнес почти няма граници. Имаме клиенти навсякъде по света и ни разделят единствено часовите зони. Да оперираме от София е финансово изгодно – наемите и сметките са ниски, имаме ентусиазирани таланти, които искат да пробият. Близо сме до един от основните софтуерни разработчици в нашия бранш – Chaos Group, които също са в София. Мога да продължавам и още… Стремежът ни е да покрием основните центрове с много клиенти – Лондон и Лос Анджелис, но базата в София е отлична.

35mm: Фокусът на дейност на Bottleship в момента?

Няколкото големи филмови продукции, с които сме се захванали за 2015 г.; сериозният растеж, който е необходим, за да ги реализираме – като екип, технология и личности.

35mm: Какъв е ефектът на бутилката?

Максимална техническа и артистична експертиза, гъвкавост и ентусиазъм. Останалото е късмет, който те намира лесно.

35mm: Специфичните умения, които трябва да притежава добрият 3D артист?

Само едно – любов към анимацията. Това е двигателят, който може да те прати в различни посоки – по-технически или по-артистични, винаги заедно с чудесните хора, с които създавате възхитителни неща. Предизвикателствата при нас са много и разнообразни – от писане на код до композиране на образи. Гарантират две неща – много е трудно да ти омръзне и има място за различни хора.

35mm: Смятате ли да организирате курсове за 3D артисти?

Една от целите ни определено е да развиваме местния потенциал. Винаги има ентусиасти, които можем да окуражим, на които да предадем от нашите знания и опит и евентуално да работим заедно. Ще започнем с една приятелска общност и след това идеите за курсове и много други форми, които ни се въртят из главата, ще се развият естествено.

За да се свържете с  Христо Велев: hristo.velev@bottleshipvfx.com

Фотокредит: Chaos Group

Въздушни роботи, подводни боксове и UVT